Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kiszebáb készítés és égetés

2017.02.27

Kiszebáb készítés és égetés a Csiga csoportban

 

A gyerekekek megismerkedhettek a télűző, tavaszváró hagyománnyal. 2017. 02. 20-án a Méhecske csoporttal közösen elkészítettük a Kiszebábot. A Kiszebáb ruháját felhúztuk egy előre elkészített vázra, majd a gyerekek kitömhették szalmával. A munka végén el is nevezték Rozinak.

Az égetés napjára tanultunk télűző mondókát, s készítettünk zajkeltő eszközt. Minden gyermek kiválaszthatta, hogy a pet palackjába mi kerüljön. Választhattak mogyorót, sárgabarack magot, illetve búza magot. Ezt beletöltöttük az üvegbe, majd felfordítottuk, s az előre kivágott szemeket, orrot, szájat felragasztották az arcára. A végén pedig fonalból készült haj került a palack aljára.

2017. 02. 24-én az időjárásnak köszönhetően nem tudtuk elégetni az udvaron a Kiszebábot, így az aulában álltuk körbe. Először minden csoport elmondta a télűző, tavasz váró mondókát vagy verset, amit tanultak, majd feltűztük Kisze Rozi ruhájára a csoportok kívánságait, amelyet el szerettek volna égetni. A mi csoportunk a hangosságtól, a sírástól, a veszekedéstől, a verekedéstől, a rosszaságtól, a betegségtől és hidegtől akart búcsút inteni. Majd zenére közösen körbe táncoltuk a bábot. Természetesen a versek között használhatták a télűző zajkeltő eszközt, amit készítettek. A közös tánc után pedig a Nyugdíjas Klub hölgy tagjainak köszönhetően minden kisgyermek elfogyaszthatott egy farasngi fánkot. A nénik fáradtságos munkájának köszönhetően még ebéd utánra is marad mindenkinek egy másik fánk.

Hétfőn, 20117. 02. 27-én aztán kivittük az udvarra Rozit, és elégettük. Végre elűztük a telet.

A gyerekek nagyon jól érezték magukat az eseményen, hiszen számukra ez volt az első Kiszebáb égetés, nem volt még erről tapasztalatuk.